Valderrama: een parfum van perfectie

Beschouwd als een van de mooiste golfbanen ter wereld, is Valderrama een echte must voor kenners. De Andalusische club leeft buiten de tijd, op de hoogten van Sotogrande. Rondleiding op een heilige plaats.
Unaniem is dit een van de mooiste banen in Europa, of zelfs de wereld. Nestled op de hoogten van Sotogrande, in het zuiden van Spanje, is Valderrama een magische naam die alle golfers droomt. Het is geen toeval dat hij tot op heden de enige continentale club is die een Ryder Cup heeft georganiseerd. Het was 1977: een revolutie in de geschiedenis van golf!

Een echte botanische tuin gemanicuurde door een leger van tuinmannen (ze zijn meer dan veertig full-time), de Andalusische route is een absolute schoonheid, bijna pijnlijk voor golfers die belangstelling niet wordt afgeleid door de kaart decor hebben PO. Omdat de sportuitdaging tot de grootsheid van plaatsen leidt. De vallen zijn alomtegenwoordig, discreet, vaak verborgen maar erg reëel.

 Beschouwd als een van de mooiste golfbanen ter wereld, is Valderrama een echte must voor kenners. De Andalusische club leeft buiten de tijd, op de hoogten van Sotogrande. Rondleiding op een heilige plaats.

 

Unaniem is dit een van de mooiste banen in Europa, of zelfs de wereld. Nestled op de hoogten van Sotogrande, in het zuiden van Spanje, is Valderrama een magische naam die alle golfers droomt. Het is geen toeval dat hij tot op heden de enige continentale club is die een Ryder Cup heeft georganiseerd. Het was 1977: een revolutie in de geschiedenis van golf!

Een echte botanische tuin gemanicuurde door een leger van tuinmannen (ze zijn meer dan veertig full-time), de Andalusische route is een absolute schoonheid, bijna pijnlijk voor golfers die belangstelling niet wordt afgeleid door de kaart decor hebben PO. Omdat de sportuitdaging tot de grootsheid van plaatsen leidt. De vallen zijn alomtegenwoordig, discreet, vaak verborgen maar erg reëel.

Net als de Augusta National accepteert dit legendarische park geen middelgrote hits. Tussen de enorme witte bunkers, de beroemde pijnbomen, waterhindernissen en vooral de gevreesde greens, de speler-bezoeker heeft weinig kans om zijn camera te krijgen of om te zetten in een dichter. Het moet geconcentreerd zijn van de eerste tot de laatste hole of het brengt een slechte kaart naar het clubhuis. Het is geen toeval dat zelfs de profs de grootste moeite hebben met het spelen van deze cursus, omdat de uitdagingen talrijk en omslachtig zijn.

Het werk van Jaime Ortiz Patino

toevlucht upscale en exclusieve Sotogrande werd opgericht in de vroege jaren zestig, op initiatief van Joseph McMicking, een uitgebreid Amerikaans raakte in de ban van deze regio ligt tegenover de rots van Gibraltar, tussen de Middellandse Zee en de oceaan Atlantische Oceaan. In 1974 had Robert Trent Jones op de heuvels gebouwd, een prachtige golfbaan genaamd “Los Aves”. Toen het in 1984 ging om de verkoop van dit juweel, waren sommige leden van de club kopers. Onder hen Jaime Ortiz Patino, een krachtige Boliviaanse industrieel, gepassioneerd over golf. Samen kochten ze de plaats en hernoemden de club “Valderrama”, genoemd naar een van de boerderijen van McMicking …
Al snel werd Ortiz Patino meerderjarig en besloot om van Valderrama een unieke cursus in zijn soort te maken. Een echte referentie die in staat is om de grootste toernooien ter wereld te houden. Een “kampioenschapsrace” van de legende.

De uitdaging was enorm. “Los Aves” was in feite nauwelijks gehandhaafd. Patino herinnerde zich Trent Jones, die verschillende wijzigingen aanbracht in de originele tekening. En de bulldozers deden de rest. Maandenlang waren honderden trucks om de beurt, zeven dagen per week, om grond en zand te vervoeren. Duizenden bomen werden geplant. Een echte klus van Titan. Maar niets was te goed of te duur voor Patino, een perfectionist in hart en nieren.
Het resultaat was de investering waard. In 1988 verwelkomde Valderrama met veel tamtam de Volvo Masters, de echte finale van de Europese Tour. En de grote familie van internationale golf ontdekte een puur meesterwerk. Op een avond, op het terras, vertrouwde Robert Trent Jones Don Jaime toe om daar de mooiste loopbaan van zijn carrière als architect te tekenen. Een erkenning die elke toespraak waard is!

Ryder Cup 1997

Sinds die tijd is Valderrama een must-see geworden en is het de trots van de Spaanse golf, in het algemeen en vooral van Andalusië. Hij is geen speler die op een dag droomt van het betreden van de fairways van deze plaats van aanbidding, gelegen in de provincie Cadiz.

Net als St. Andrews, Pebble Beach of Augusta National verlicht de cursus de dromen van alle swingliefhebbers.
Het is gedeeltelijk te danken aan deze bekendheid met de organisatie van de Ryder Cup in 1997. Tot die tijd werden alle edities van deze historische wedstrijd in de Verenigde Staten of in Groot-Brittannië gehouden. Bewust van het bezitten, in Sotogrande, van een uitzonderlijke route, gebruikte Jaime Ortiz Patino al zijn invloed om Anglo-Saksische besluitvormers te overtuigen om hun woonplaats onder de Andalusische zon te verkiezen. Hij was in staat om te tellen in zijn charmante operatie op een bondgenoot met zeer lange handen en verwoestende charisma: Severiano Ballesteros.
Een persoonlijke vriend van Patino en gekke minnaar van Valderrama, de Spaanse kampioen, heeft zijn volledige steun aan het bod verleend. In gebaar en woorden. En hij slaagde erin om alle exemplaren stuk voor stuk te overtuigen. Een echte krachttoer, wetend hoe de Ryder Cup allergisch is voor evoluties!
Dus, 26-28 september in het jaar van genade 1997 Valderrama opgetrokken in het centrum van de wereld en was ingenomen met de sterren van de wereld swing aan de traditionele duel tussen Amerikanen en Europeanen. Vreemd genoeg, in deze regio waar de zon 300 dagen per jaar schijnt, had de lucht besloten om zijn gif op de fairways te spugen. Graag een parfum geven … Brits aan de concurrentie! Dit belette niet dat het perfect ontvouwde. En kers op de taart won het Europese team – met Severiano Ballesteros als aanvoerder – (14 ½ – 13 ½) tegen de Verenigde Staten …

Een slechte reis

Sindsdien is Valderrama een echte pelgrimsoord voor St. Andrew’s discipelen geworden. En, natuurlijk, een vrijwel verplichte stop voor de sterren van het wereldgolf. De club is het toneel geweest van vele grote wedstrijden, waaronder een gedenkwaardige ronde van het American Express World Golfkampioenschap, gewonnen in 1999 door Tiger Woods. Op het hoogtepunt van zijn kunst had de Amerikaan het geweldige spel uitgebracht en een paar hits-bloemlezing ondertekend.

In werkelijkheid beloont Valderrama altijd de beste spelers. De cursus verbergt inderdaad alle valkuilen en verplicht elke keer de kampioen om soms onmogelijke foto’s te verzinnen. Dit duivelse en cerebrale parkgebied vergeeft niets, en elke fout wordt contant betaald, zelfs als het ongelukkig is.
Sommige gaten zijn emblematisch. Bijvoorbeeld op nr. 4, een par 5 die eindigt op een green met duizend hellingen omringd door een waterval van water. Een echte technische en tactische uitdaging. De immense bunker van hole nr. 8 markeert ook de geesten: een bedoeïen zou daar verdwalen! En hoe zit het met de mythische hole 17, een par 5 die de meest gedurfde probeert te bereiken in twee shots met een maximum aan risico’s. Let op: de groene afwerking, opnieuw ontworpen door Ballesteros zelf, is hellend. En de slecht gekalibreerde ballen komen bereidwillig terug om zichzelf te vinden – als bij toverslag – in het nabijgelegen watergevaar! Hoeveel illusies zijn er niet verloren in dit gat waar wijsheid nodig is …
In feite zijn de 18 holes van deze baan lastig om te onderhandelen. Meerdere kurkeiken en olijfbomen markeren de fairways. Hun takken lijken magnetisch om de ballen te herbergen. Het ruige, subtiele speelt ook zijn rol. En zelfs als de schijf perfect is, moet de speler de metrische benaderingen temmen.
Dat gezegd hebbende, het zijn de greens die bovenal de reputatie van Valderrama hebben. Ze zijn net zo snel als de F1-circuits en zo onleesbaar als de Egyptische hiëroglief! Wanneer een speler zijn bal laat vallen, begint een nieuw avontuur. Geen behoefte aan een tekening: drie putts zijn vaak genoeg voor het geluk van de bezoeker, want de hellingen zijn wreed en de dubbele of drievoudige trays talrijk …

Oneindige schoonheid

Valderrama is een club van leden. Begrijp dat het officieel gereserveerd is voor eerbiedwaardige “socios” – waaronder enkele Belgen – die een toegangsprijs betalen die geheim gehouden wordt en een assessment. Het is niettemin mogelijk voor bezoekers om deze cursus onder bepaalde voorwaarden te spelen. Handicap van 24 (voor de heren) en 32 (voor de dames) wordt geclaimd. En de greenfeeprijs is tot de exclusiviteit van plaatsen: 300 euro op weekdagen en 320 euro in het weekend, alleen op reservering. De kosten zijn duidelijk lager als de speler door een lid wordt uitgenodigd. Maar wanneer we liefhebben, tellen we niet! En we genieten, levensgenieter, het huidige moment.
Zodra hij onder de ingangsportiek aankomt, waar de bewaker de wacht houdt, wordt de bezoeker opgevangen. Een medewerker dient als portier en haalt de golftas uit de kofferbak van de auto om deze naar het clubhuis te brengen. De driving range, groot, trouwt met het landschap. De speler kan 45 minuten voor de starttijd ballen slaan. Niet meer, niet minder. Om te wachten, zal hij in staat zijn om zijn herinneringen te vullen met de Pro-shop, waar het logo van de club een hymne is voor de merchandising. En alles is de goedkeuring. Hier wordt golf verheven tot de rang van religie met zijn rituelen.
Een andere medewerker rijdt je op het afgesproken tijdstip naar het eerste tee. Uitermate beleefd, hij verwelkomt u en neemt discreet de gelegenheid om de kwaliteit van uw swing te controleren, om mogelijk de grond te behouden.

De cursus is afgelopen, het is in de mode om zijn kaart opnieuw te spelen in de lounges of op het terras van het clubhuis. De gelegenheid is prachtig om de magie van de plek op te nemen en een kijkje te nemen naar de vintage foto’s die de muren sieren. Alle grote namen in hedendaags golf hebben er recht op. Ja, Valderrama is een aparte bestemming die traditie en sportieve uitdagingen combineert …