Turnberry, het vlaggenschip tussenstop

Het Turnberry Resort in Schotland heeft echte schatten voor de golfliefhebber. De Ailsa-cursus is een van de mooiste verbindingen ter wereld en organiseert regelmatig de British Open.

De golfer reist naar Schotland, de wieg van de swing, zoals op bedevaart. In deze hoek van het Verenigd Koninkrijk is de sport van St. Andrews inderdaad verheven tot de rang van religie. De oproep bij Turnberry is in deze context onvermijdelijk. En – oh hoe – magie.
Gelegen op honderd mijl van Glasgow, aan de zuidkust van Ayrshire County, met uitzicht op de zee, biedt Turnberry een uitdagende omgeving. Offshore, hier is de monolithische “Aisla Craig”, bron van graniet bekend in de productie van curling ballen. Een beetje verder, hier is de Mull of Kintyre, een klein schiereiland beroemd gemaakt door een lied van Paul McCartney. Kijkend naar het westen, bij mooi weer, is het zelfs mogelijk om de kusten van het aangrenzende Ierland te zien. En dan is er deze vuurtoren, trots en alomtegenwoordig, die zo goed met de lucht trouwt.

Ja, Turnberry lijkt op Scottish Pebble Beach. Het is een levende ansichtkaart. Een oase van rust gewiegd door de golven. De bezoeker voelt zich aan het einde van de wereld. Of beter nog: in het hart van de echte golfwereld.

Een cursus van British Open

Omdat golf natuurlijk het beste excuus is om de reis te maken. Wereldberoemd, de Ailsa-cursus is een van de meest legendarische in Groot-Brittannië. Met klassieke kenmerken van de Schotse verbindingen – kust, wilde en natuurlijke loop – voegt het legendarische landschappen en onwaarschijnlijke lichten toe, winter en zomer.
Het is duidelijk geen toeval dat hij de British Open al vier keer heeft gehost.

 

In 1977 bekroonde hij de Amerikaan Tom Watson na een fabelachtige mano een mano met Jack Nicklaus, genaamd “Duel in the Sun”. In 1986 kroonde hij de Australische Greg Norman, ook wel de “White Shark” genoemd. In 1994 bekroonde hij Zimbabwean Nick Price. En tenslotte, in 2009, zag hij de overwinning van de Amerikaan Stewart Cink.
Gemaakt aan het begin van de XXe eeuw, werd de route niet gespaard door de grillen van de geschiedenis. Tijdens de Eerste Wereldoorlog diende het als een manoeuvreergebied voor mimilitaries. Tijdens de Tweede, van het vliegveld. Maar elke keer, zoals de feniks, stond hij op uit zijn as. Nog mooier. Nog groter.
In het oorspronkelijke ontwerp van Willy Fernie (1901) en Major Hutchinson (1938), bracht Philipp McKenzie Ross diverse veranderingen in 1952 in een “championship course” zuiver en hard, waardig van de andere grote Schotse links (Muirfield, Carnoustie, Troon, St.Andrews, …)
Zeker, bij mooi weer, zonder al te veel wind, lijkt de cursus misschien eenvoudig. De realiteit is heel anders. Gemarkeerd door de ruige en de bunkers dwingt Ailsa de speler alle clubs uit zijn tas te trekken, om strategie en nederigheid te tonen. Iedereen weet bovendien dat de dagen dat de wind niet waait in dit gebied, op de vingers van de hand worden gerekend …

Paradijs voor golfers

De Aisla-baan maakt deel uit van een uitzonderlijk golfaanbod in het Turnberry Resort. De cursus “The Kintyre Course” (18 holes) is ook een gecertificeerde high-level links die regelmatig grote toernooien organiseert. En laten we de “Arran-cursus” niet vergeten, een perfect negen hole om aan zijn aanpak te werken.
Bovendien kunnen golfers van alle niveaus de nieuwe Turnberry Performance Academy en het TaylorMade Perfomance Laboratory bezoeken, waar ze zullen profiteren van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Onder de ogen van ervaren professionals zullen zij hun swings onderwerpen aan vele computeranalyses met als resultaat verbluffende resultaten. Voor lang spelen als voor zetten.

In werkelijkheid is de golfer in Turnberry het onderwerp van alle aandacht. Het clubhuis is op zichzelf een uitnodiging om te dromen. Klampt zich vast aan zijn muren en we zien een scroll door de geschiedenis van golf met foto’s van de tijd die de sensatie geven.
En als hij toevallig zijn dorst naar birdies wil doven, zijn er niet de excursies die in het gebied ontbreken. De beroemde banen Troon en Preswick, die ook gastheren zijn van de British Open, liggen op slechts een paar kilometer afstand en het hotel biedt – kers op de taart – belangrijke pakketten op deuren.

Een luxe resort

In tegenstelling tot veel andere links, verloren in het midden van nergens, maken de Turnberry golfbanen deel uit van een uitzonderlijk resort. Vijfsterrenhotel, spa van de laatste generatie, gastronomische restaurants: er ontbreekt niets om de levensgenieter te plezieren.

Het is natuurlijk heel leuk om je koffers en je tas in zo’n high-end omgeving te zetten. Het hotel is een van de meest prestigieuze in Groot-Brittannië. Het werd gebouwd in 1906 en was het eerste resort dat volledig gewijd was aan de geneugten van swing.
In de loop van de decennia heeft het de beroemdste bezoekers ontvangen en diende het zelfs als een verwelkomingspunt voor een G8-bijeenkomst in 1998.
Het hotel, volledig gerenoveerd, heeft zijn ziel van weleer bewaard. Het heeft 149 kamers, waarvan er vele zijn vernoemd naar beroemde golfers zoals Greg Norman of Tom Watson. De Spa – de eerste in zijn soort in Groot-Brittannië – heeft alle noodzakelijke ingrediënten voor ontspanning: binnenzwembad, jacuzzi, massagecabines. Ideaal om de scorecard in te ruilen voor verzorging …

De gastronomen zijn niet vergeten. Het restaurant uit 1906 is de referentie en biedt gerechten op basis van vis uit de regio: zalm, natuurlijk, maar ook kreeft en kreeften. De lounge – voor de thee – en de bar – voor de whisky – zijn ook op de green!

Het Turnberry Resort, een lid van The Luxury Collection (Starwood), is in feite een ideale uitvalsbasis om de Schotse smaak te proeven en te genieten van de golfcultuur van het land.
Dat degenen – of zij – die niet de schommel in hun huid hebben niet zo weinig om geven. Het resort heeft ook andere schatten en biedt excursies in de regio per 4×4, wandelen of fietsen in het achterland of, natuurlijk, uitjes aan zee.