Sotogrande: een paradijs!

Richting Sotogrande, ultra-exclusief onroerend goed eiland in het zuiden van Spanje. Hier zijn we in het hart van een gouden driehoek waar de golfliefhebber kan spelen op enkele van de mooiste banen in Europa.
De regio Sotogrande, in het zuiden van Spanje, tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan, maakt deel uit van de zeer gesloten cirkel van deze kleine hoekjes van het paradijs waar golf een andere dimensie krijgt. En wordt een echte bedevaartplaats.

Op een zeer kleine perimeter, zal de swing-liefhebber vol zijn van zeldzame soorten met op de achtergrond enkele van de mooiste banen in Europa of de wereld.

De gouden driehoek gevormd door de clubs van Valderrama, Real Sotogrande en San Roque is een must om zonder mate te consumeren. Het is een van die magische plekken waar de tijd lijkt te stoppen, alleen om te luisteren naar het lied van birdies. Een beetje zoals in andere levensgenieters en historische hoofdsteden van golf. St.Andrews, Schotland, met de Old Course, Kingsbarns en Carnoustie. Of Monterey, Californië, met Pebble Beach, Cypress Point en Spyglass …

Valderrama, natuurlijk!

Het is niet nodig om Valderrama’s “championship course”, het meesterwerk van Robert Trent Jones, te presenteren. Dit juweel, gemarkeerd door parasoldennen, goed onderhouden als een botanische tuin, was in 1997 de eerste niet-Britse cursus voor de Ryder Cup in Europa. Dat zegt alles …

De plaats ziet eruit als een ansichtkaart, net als de Augusta National. Het is het ultieme. Maar de speler heeft duidelijk geen interesse in te veel aandacht voor het milieu, omdat de golfuitdaging lastig is om te onderhandelen met smalle fairways, waterhindernissen slim geplaatst (zoals op het legendarische hole nr. 17, opnieuw ontworpen door Ballesteros in persoon) en, vooral, onleesbare groenen zoals de hiëroglief en snel als marmer. Hallo angst!

Valderrama is een must. Gedwongen gesloten en vooral gereserveerd voor zijn “socios”. De greenfee ruilt ongeveer 300 euro, vriendprijs en op bepaalde uren. Maar als we liefhebben tellen we niet mee. En we genieten van het moment.

De magie van Sotogrande

Een beetje verder, tot aan de zee, is de Real Club de Sotogrande een ander “geklasseerd monument”. Hij werd ook getrokken door Robert Trent Jones. In 1964, terwijl Valderrama werd geboren in 1975. Sotogrande was een van de eerste banen van de Costa del Sol, in het kielzog van Real Club de Campo de Malaga, vlakbij het vliegveld en de Parador.

Er is duidelijk de klauw van de beroemde Amerikaanse architect, maar deze keer is de uitdaging zeer leesbaar en noodzakelijkerwijs een beetje gemakkelijker voor de gemiddelde speler. De uitzichten zijn adembenemend en de omgeving majestueus met, pellet, meren, grote bunkers en greens met meerdere hellingen. Alles in het hart van een palmbos als geen ander.

De RGC Sotogrande is een ouderwets toevluchtsoord waar het oude Spanje door oud Engeland wordt opgeschud, voor het beste en niets dan het beste.

Het is rond deze club die bovendien werd gecreëerd de prestigieuze en zeer exclusieve woonwijk van Sotogrande, zonnige mix van Zoute en Touquet met zijn luxe villa’s, jachthaven en poloclubs.

Sotogrande heeft niets van de traditionele badplaatsen in Zuid-Spanje. Ontworpen in de jaren zestig door het initiatief van Joseph McMicking, een Amerikaanse kolonel die verliefd werd op de regio, het symboliseert de kunst van het leven in een betoverende omgeving, weg van de drukte van de stranden. Hier horen we zowel muggen als vogeltjes vliegen …

Gereserveerde officieel beval haar 1.500 leden op de flap en uitzonderlijk open voor bezoekers, heeft de Real Golf Club van Sotogrande bood onderdak aan vele internationale wedstrijden, zoals de Spaanse Open en de Copa Jerez, die kampioenen gekroond als Harrington, Garcia of McIlroy. Severiano Ballesteros heeft enkele memorabele prestaties ondertekend. En hier veroverde Nicolas Colsaerts zijn kwalificatie voor de European Tour in 2000.

Wat een genot, hoe dan ook, om zo’n geurende geur van de zuidelijke geuren in te slingeren en te genieten van het negentiende gat op het terras van een clubhuis dat op zijn muren de geschiedenis van golf vertelt.

San Roque en Elba

Het verblijf in Sotogrande kan niet eindigen zonder een tussenstop in de San Roque Club, verscholen in het binnenland en biedt twee 18-holes wedstrijdbanen. Ook hier zijn we in de overtreffende trap. De “Old”, ontworpen door Dave Thomas en Tony Jacklin in het midden van eiken en dennen, is zowel klassiek als spannend. Het “nieuwe”, dat de handtekening draagt ​​van Perry Dye (zij van de auteur van Sawgrass), is moderner, smal en uitdagender. Beide vullen elkaar perfect aan.

San Roque is een populaire bestemming voor kenners. De club is inderdaad veel meer open – en beter toegankelijk – dan die van Valderrama of Sotogrande.

Je begrijpt het wel: een uur rijden van de luchthaven van Malaga, voor de Rots van Gibraltar, verdient Sotogrande de reis zeker. Zomer en winter omdat kwik zelden onder de vijftien graden zakt.

Elba Hotel, gelegen in Estepona (15 minuten met de auto), is een ideale uitvalsbasis voor uw tas. Dit vijfsterrenhotel ligt aan zee en met een spa en biedt in feite greenfees-tarieven die voordelig zijn voor de meeste golfbanen in de regio, waaronder de moeilijkst bereikbare. De Elba-groep (www.horeleselba.com) is een belangrijke speler geworden in de hotelsector in Spanje, vooral onder golftoeristen. De hotels in Costa Ballena (in de buurt van Cadiz) en Fuerteventura (op de Canarische Eilanden) zijn zelfs puntgevels op greens.