Snow Polo World Cup 2018

par Raymond Green

Al 33 jaar lang dagen de wereldtoppers elkaar uit in Sankt Moritz tijdens de Polo World Cup op sneeuw. Behalve een bijzonder select rendez- vous is dit ook een uniek evenement waar sport, prestaties, luxe en traditie elkaar versterken.

oewel het op ruim anderhalve eeuw wintersporten kan terugblikken, oogt het hyperactieve en o zo sportieve Sankt Moritz jonger dan ooit. Eén

blik op de feestkalender is voldoende om te duize- len want deze stad, die al twee keer olympisch was (1928 & 1948) blijft gek van competities. Daarom orkestreert zij geregeld topevenementen, zoals vorig jaar nog en al voor de 5e keer de wereld- kampioenschappen alpijnse ski: een record. Deze oude dame is dus nog lang niet zinnens om in    te dommelen in de zon en zich te koesteren in haar herinneringen en een knusse nertsmantel. Zowat 30 jaar geleden vond ook polo een plekje op de ruitersportagenda. Dat was toen een pri- meur en Gianny Berry en Reto Gaudenzi waren de gangmakers. Deze peters van polo, zoals ze wel eens genoemd worden, werden allebei in Sankt Moritz geboren en zijn zelf uitstekende spelers. ‘Sankt Moritz had stallen waar 100 paarden terecht konden. De oranje ballen bestonden al en werden gebruikt voor indoorpartijen. En bij het begin van de 20e eeuw waren ook de schoenplaten voor hoeven uitgevonden voor renpaarden. Dat gebeurde trou- wens hier. We hadden enkel nog een sponsor nodig’, herinnert Gianni Berry zich. Dat werd uiteindelijk een Parijse topjuwelier. ‘Reto kende de directeur voor Zwitserland. We hebben onze stoutste schoenen aangetrokken en zijn hem gaan opzoeken in Zürich en legden ons project voor. Daarna belde hij met zijn grote baas in Parijs en plots hadden we groen licht!’ De Franse juwelier is nog altijd partner van een festijn dat zo’n 10.000 toeschouwers lokt. Het spektakel diende tot dusver maar één keer geannuleerd. Dat was in 2012 toen het ijs niet de vereiste dikte van 30 cm had om er de cavalerie op los te laten.

Mondain en exclusief

nergens anders in Zwitserland lokt een mondain en exclusief evenement als dit zoveel gefortuneerde Helveten en buitenlanders. Er loopt dus tijdens het weekend heel wat schoon volk rond, zoals de mil- jardair Urs Schwarzenbach, voorzitter van Polo St. Moritz AG en al 16 jaar organisator van het toernooi. ‘Dankzij hem is het evenement echt kunnen door- groeien’, benadrukt Christoph Richterich, lid van de raad van bestuur. ‘Maar ondanks de grote inbreng van de sponsors vraagt de kwaliteit van het onthaal om een steeds geavanceerdere infrastructuur. Tege- lijk verplicht de organisatie van het toernooi op het bevroren meer tot gesofistikeerde technieken. Dat is ook de reden waarom het polotoernooi van Sankt Moritz en White Turf, het andere unieke evenement in deze regio, vandaag de kosten delen die in de mil- joenen Zwitserse franken lopen.’

De kwaliteit van de polospelers, die voornamelijk uit Argentinië, Australië en Groot-Brittannië komen, laat zich aflezen aan hun handicap. Daar maakte de editie 2018 van de Snow Polo World Cup geen uitzondering op, want de meeste aanwezige ‘polistas’ konden een 6 tot 8 voorleggen op de maximale schaal van 10.

Wie tot dit polo-WK op het ijs van Sankt Moritz wordt uitgenodigd, behoort automatisch tot de zeer beslo- ten kring van de ‘happy few’. Op de sneeuw, die begin dit jaar uitvoerig neerviel, werden de meest extra- vagante pakjes gedragen. Terwijl de paarden in een dolle vaart voorbijraasden, werden in de tribunes andere duels uitgevochten: de lynxmantels die tot op de grond hingen tegen de sabelmarters met de grote kappen. nochtans is Gianni Berry formeel: ‘Er zijn er veel minder dan vroeger en er zit ook veel kunstbont tussen. Vandaag zijn de nertsmantels in Sankt Moritz folklore!’ Het einde van een mythe? Misschien wel, maar toch: elegantie blijft troef in dit alpijnse paradijs voor gefortuneerden. De opeenvolgende generaties van aristocraten he bben ervoor gezorgd dat de parel van Graubünden een unieke klasse blijft uitstralen. Ter afronding nog een laatste belangrijk detail. na de epische finale tegen het Maserati-team veroverden de ‘Diables Rouges’ onder leiding van Dario Musso, Chris Hyde, Rommy Gianni en Juan Cruz Greguoli opnieuw de felbegeerde trofee van de Snow Polo World Cup.