Feest voor Belgisch golf

par Raymond Green

Deze lente heeft ons land twee internationale golfafspraken op de kalender staan: van 17 tot 20 mei de Belgian Knockout op Rinkven en van 7 tot 10 juni de KPMG Trophy op L’Empereur. Topswings gegarandeerd!

België staat eindelijk weer terug op de Europese golfkaart. In amper enkele weken tijd speelt het gastheer voor twee toptoernooien, met eerst en vooral de Belgian Knockout. Deze nieuwe versie van de Belgian Open kreeg een plekje op de Europese Tourkalender. Een primeur sinds de Belgacom Open in 2000. De formule van dit nieuwe toer- nooi straalt originaliteit uit én fun. De eerste twee ronden worden als een klassieke stroke play gespeeld. Daarna gaan de 64 best geplaats- ten door voor een toernooi met rechtstreekse uitschakeling – zoals in tennis: dat betekent dus matchplay tijdens het weekend (over 9 holes, met optelling van punten). Dit onuitgegeven concept moet a priori voor spektakel zorgen, goed zijn voor de kijkcijfers op tv, het grote publiek boeien én de spanning verzekeren.

Getekend Thomas Pieters

Voor de organisatie van het toernooi komen we terecht bij niemand minder dan Thomas Pieters. ‘De Belgische golfsport beleeft hoogdagen en een van de mooiste periodes in zijn geschiedenis. Onze sport krijgt steeds meer aandacht in de media en spreekt daardoor ook tot de verbeelding van een nieuw publiek. Ik ben er zeker van dat de timing ideaal is voor een nieuw toptoernooi op het hoog- ste niveau’, aldus de Antwerpse kampioen.

Thomas Pieters, die zich gesteund weet door zijn familie – en voornamelijk door zijn zus en tevens manager Lieselotte – neemt de handschoen op. Zoals men weet is het niet altijd gemakkelijk om in ons land de mensen uit hun luie stoel te jagen om een sportwedstrijd bij te wonen. Bovendien strijdt golf nog altijd tegen een ietwat elitair imago. ‘Maar wij denken op lange termijn en willen van dit toernooi een vaste afspraak maken op de kalender, zoals bijvoorbeeld de Memorial Van Damme of de GP Formule 1’, aldus Lieselotte Pieters.

Om een toernooi van de Europese Tour te organise- ren, is geld nodig. Veel geld. Naast het prijzengeld van een miljoen dollar zijn er inderdaad ook de kosten van de infrastructuur. Die lopen hoog op, want het lastenboek is dik en veeleisend. Gelukkig kan de Belgian Knockout voor zijn vuurdoop reke- nen op de steun van gerenommeerde sponsors (onder meer Rolex, Delen Private Bank en BMW), de Koninklijke Belgische Golf Federatie en de Euro- pese Tour, die blij is dat België opnieuw een plekje claimt op het Europese toneel.

Mooi deelnemersveld

Laten we hopen dat het toernooi ook een populair succes wordt. Dit wordt voor de liefhebbers – en de nieuwsgierigen – inderdaad een schitterende kans om de sterren van de Tour in levende lijve aan het werk te zien!

Het is nog te vroeg om namen naar voor te schui- ven, maar het staat vast dat de vier beste golfers van het ogenblik – Thomas Pieters, Nicolas Col- saerts, Thomas Detry en Christopher Mivis – van start zullen gaan. Verder hopen we natuurlijk ook op de aanwezigheid van een aantal internationale toppers. In de coulissen zal Thomas Pieters inderdaad al zijn invloed aanwenden om enkele tenoren van de Europese swing te overtuigen naar Antwer- pen te komen. In dit Ryder Cupjaar kan elk puntje voor de RC-ranking inderdaad doorslaggevend zijn voor de selectie. Zo wordt al luidop gefluisterd dat Lee Westwood, in 2000 de laatste winnaar van de Belgian Open, naar Rinkven zou komen.

Dit wordt hoe dan ook een groot golffestijn ‘made in Belgium’. Het parcours van Rinkven mag dan niet het prestige en de geschiedenis hebben van pakweg de Royal Zoute, Royal Waterloo of de Ravenstein: het is zeer competitief, vlot te berei- ken en vooral, perfect geschikt voor tribunes, VIP- ruimtes, een tv-wagenpark en catering.

KPMG Trophy op L’Empereur

In de slipstream van de Belgian Knockout wordt van 7 tot 10 juni op L’Empereur in Ways de KPMG Trophy gespeeld. Zoals gebruikelijk zullen aan deze Belgische afspraak op de Europese Chal- lenge Tour de toekomstige sterren van de inter- nationale swing deelnemen. ‘De Challenge Tour is een bijna verplichte stop voor alle sterren van de greens. Deze Tour heeft al heel wat toppers groot zien worden en bood onze grote Belgische kam- pioenen, zoals Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters en Thomas Detry, een platform om progressie te maken’, herinnert Emmanuel Rombouts, voor zitter van de Koninklijke Belgische Golf Fede- ratie (KBGF), de organisator achter dit toernooi. KPMG, de trouwe partner van de federatie, schenkt ook dit jaar zijn naam aan het toernooi. ‘De waar- den van de golfsport sluiten perfect aan bij dege- ne van ons bedrijf, want dit gaat over etiquette, fairplay, respect, controle en technisch meester- schap’, zegt Olivier Macq, vennoot van KPMG in België en zelf een gedreven golfer.

In de marge van de sponsoring van het toernooi is dit audit-, taks- en advieskantoor inderdaad ook achter de schermen actief bij de algemene ont- wikkeling van golf en vooral bij de begeleiding van jong talent. ‘Wij investeren bij de Federatie, zodat jonge kampioenen progressie kunnen boeken dankzij een optimale omkadering. Zo sponsoren wij het “Belgian Team” dat de grootste amateur- beloften groepeert. De technische en menselijke opleiding van de jeugd is zeer belangrijk en dat

 

geldt zowel voor topsport als binnen onze com- petenties. Bij KPMG hechten wij traditioneel zeer veel belang aan de begeleiding van de juniores die tot onze teams toetreden. Onze positionering op de greens is dezelfde. Het niveau van het wereld- golf ligt steeds hoger. Op de lange termijn is het onze bedoeling om onze dames- en herenkampi- oenen de kans te geven om te schitteren op de Olympische Spelen waar golf zijn grote comeback heeft gemaakt.’

Een ding is zeker: het spektakel is verzekerd op L’Empereur, want dat biedt een uitdagend parcours waar de wind een belangrijke factor kan zijn. Dit toernooi biedt in elk geval een mooie kans om enkele van de beste Belgische pro’s aan het werk te zien en ook enkele van onze jonge beloften, zoals Adrien Dumont de Chassart, die zich klaar- maakt om naar de USA te verhuizen om er univer- sitaire studies met topgolf te combineren